Copy
Za sve one kojima vikend ne traje 3 dana šaljem ovaj mejl, da se makar malo opuste...
Newsletter archive
View this email in your browser

Zdravo!


Komentarisala sam pre neki dan sa poznanikom to što je "pao" Snapchat (gde sam redovna u poslednje vreme) i on u šali kaže: pošalji im tvoj newsletter da malo iskuliraju.
Verovatno ste i vi "pregrejali" ovih dana, što zbog vrućina, što zbog dnevno aktuelnih dešavanja. Pustite
malo dobrog džeza, a zašto baš takav muzički izbor saznaćete uskoro na mom blogu, i pročitajte neki od zanimljivih tekstova koje sam ove sedmice izdvojila za vas.
Posebno vam skrećem pažnju na vodič kroz alternativni i ukusni Novi Sad. Te preporuke mogu vam koristiti ukoliko dolazite na Exit festival, a mogu biti i razlog više da nekom drugom prilikom posetite taj grad.

Gde god da ste ovog leta, želim vam epski provod! I ukoliko mislite da nekome od vaših prijatelja treba da iskulira ovih vrelih julskih dana - prosledite mu ovaj mejl, na zadovoljstvo svih nas :)
Dr. Brian Little | TEDTalk - Who Are You, Really? The Puzzle of Personality
VIDEO NEDELJE: Ko smo mi zaista? I šta tebe čini takvim kakav jesi? Psiholog Brian Little u TED govoru "slaže puzlu" ličnosti i objašnjava zašto je naša ličnost savitljivija nego što mislimo.
Pitanje koje sebi postavimo najmanje 50 puta godišnje, najčešće pogrbljeni nad tastaturom, je: Zašto vikend ne traje 3 dana? Konačno je dobilo naučni odgovor i to potvrdan.
Oko ovih 5 banalnih stvari se gotovo svaka zaposlena osoba nervira, a ne bi trebalo. Opustite se, nije velika stvar ako zaboravite da dodate prilog uz mejl i slično.
Da li vam ovaj prizor poznat? Korišćenje mobilnog telefona u mraku može da bude loše po naše zdravlje. Osim toga, sve je više saobraćajnih nezgoda u kojima stradaju pešaci, zbog toga što ne obraćaju pažnju na vozila jer im je pogled zalepljen za telefon.
Znate li kako LED ulična rasveta može da izazove zbrku u našem zdravlju? Na javnu rasvetu ne možemo baš da utičemo, ali uz pomoć ove aplikacije možemo da prilagodimo svetlost ekrana okruženju u kome se nalazimo.
TOP 3 načina kako da kvalitetno provedete nekoliko sati u Novom Sadu, kada već dolazite na Exit, u susret ovom festivalu izdvojila je moja draga prijateljica Dunja Radulov. Detaljan vodič i za druge prilike!

1.
U centru Novog Sada
Toster Bar Novi Sad. Svi znaju da se na Exit ne ide gladan :) U Tosteru se jedu burgeri sa svim mogućim i nemogućim dodacima, obrok salate sa piletinom ili fetom, a može se popiti i neko fino kraft pivo ili cider.
Knjižara Most. Sad kad ste se lepo najeli, možete sići i rashladiti se u knjižari Most koja se nalazi u istom pasažu kao i Toster. Jedna od retkih starih, nezavisnih knjižara u kojima vam niko neće zameriti ako budete satima zagledali naslove i u kojima ćete naći knjige vredne višečasovnog zagledanja.
Poslastičarnica Carica. Predivno uređeno mestašce na kome će vas dočekati uvek nasmejana Carica i potvrditi legendu da postoji mesto gde se prodaju kolači koji su bolji od domaćih. Ako joj se dopadnete, dobićete i koji keksić uz kolače.

2.
U blizini reke
Dunavski park i kej. Za ljubitelje šetnje, park i kej su najprijatnije mesto da se provede letnji dan i veče.
Štrand. Šetnja kejom vodi do Štranda, plaže na obali Dunava. Štrand je omiljeno letnje obitavališta većine Novosađana i odlično je mesto za opuštanje.
Kineska četvrt. Bivši industrijski kompleks i centar kulturnog života Novog Sada u razvoju.
Firchie Think Thank Studio u Kineskoj četvrti je mesto na kome su uvek dobre svirke, a osnovao ga je Ivan Fece Firči, nekadašnji bubnjar EKV-a, nakon što se vratio u Srbiju posle dve decenije provedene u Njujorku.

3.
U podnožju Petrovaradinske tvrđave
Čarda Aqua Doria. Lep restoran u kome može da se prezalogaji nešto tradicionalnije u zelenilu pored Dunava, na putu do festivala.
Porodična radionica MultiTarte. Bacite pogled na sajt i biće vam odmah jasno zašto morate da posetite ovu poslastičarnicu. Od ambijenta do kolača, sve je savršeno.
Café Dublin. Mesto za ljubitelje pabova, piva i bilijara, na par minuta od tvrđave.
Najsiromašniji predsednik na svetu bio je proteklih dana u poseti Srbiji i opet se povela polemika da li je heroj, populista  ili demagog. Dok Kusturica ne završi dokumentarac o njemu, pogledajte kako je Vice predstavio Muhiku.
Čitali ste ili gledali "Sumnjivo lice". I smešno vam je? Njena turbulentna sudbina je sve samo ne smešna. Saznah ovu priču gledajući čak 195. postavku predstave i to me je inspirisalo da se malo više upoznam sa istorijom te Nušićeve komedije.
Sve što ocenjujemo kao važno podstiče nas da reagujemo emotivno, bilo pozitivno ili negativno. Zato je dobro da pre nego ocenimo nešto kao važno, razmislimo o tome, koliko je zaista to nešto zaslužno da zazuzme određenu poziciju vrednosti u našem životu.
Tijana Turudićpsihoterapeut, trener asertivnosti i emocionalne pismenosti 
Copyright © 2016 alex5rovski, All rights reserved.