Copy
Bajke, zavisnost, obećanja, istorija i futuristika.
 
Pogledaj prethodni bilten.
View this email in your browser

Zdravo!


Za ovu nedelju pripremila sam dosta toga zanimljivog za čitanje, pa neću mnogo dužiti u uvodu. Ipak, moram da naglasim jednu novinu koju sam uvela, a koja će preći u praksu: u svakom mejlu imaću gosta koji će birati TOP 3 stvari iz oblasti koja je njemu bliska. Za početak to je moja draga koleginica blogerka iz Zenice Hana Kazazović, koja je prošle godine pročitala 100 knjiga, što ju je inspirisalo da pokrene super akciju #čitajsamnom.

Tu je naravno i
Tijana Turudić, koja je specijalno za Ne propusti... newsletter pisala o veoma važnoj temi - kako da sebi pokažeš ljubav. I tek spremamo nešto interesantno ;)

Ako se pitaš otkud se u svemu ovome denula i priča o zavisnosti od društvenih mreža, na to me je podstakao
tvit @markopredovic "Sedim u prepunom kafiću u Nemačkoj i niko ne drži mobilni u ruci sem mene. Svi međusobno razgovaraju, mamicu im njihovu zaostalu."

Uživaj u čitanju, evo
adekvatne muzičke pratnje uz to, i javi mi utiske lakim klikom na reply :)

Lep pozdrav, 
Aleksandra
FOTO NEDELJE: Crveni trg zbog svog kolorita inače izgleda kao kulise za bajku, ali na prazničnim fotografijama Moskovljanke Kristine Makeeve i pod snegom izgleda potpuno čarobno. Za dodatno uživanje pogledaj i njene fotografije na Instagramu.
Ili ćemo pronaći dobre vesti, ili ćemo ih sami stvoriti. To će biti moja blogomantra ove godine. Svečano sam obećala u tekstu Kako znam da će u 2016. biti mnogo dobrih vesti i trudiću se da ne izneverim.
Verovatno si i ti nazdravio/la tokom praznika čašom šampanjca. A znaš li kako je uopšte došlo do toga da upravo to piće bude ikona glamurozne proslave važnih događaja? I zašto su njegovoj slavi doprinele francuske udovice?
TOP 3 KNJIGE koje treba da pročitaš u 2016. godini preporučuje  CyberBosanka:
1. 
40 pravila ljubavi - Roman o Rumiju - Elif Shafak. Kada bi svi poštovali bar pola od ovih 40 pravila, svijet bi bio mnogo bolje mjesto. A poštovanje svih 40 bi učinilo da živimo u raju. I ne, nije ovdje riječ o ljubavi prema suprotnom polu, nego uopšte o životu.
2. 
Mindset - Carol S. Dweck. To je knjiga o dva mentalna sklopa po kojima se ljudi razlikuju i koji uglavnom utiču na sve ono što oni misle o sebi i rade u životu. 
3. 
Big Magic - Elizabeth Gilbert. Priča o kreativnosti i inspiraciji i o tome kako da ih što bolje iskoristimo u životu - za sve one koji žele unijeti kreativnost u svoj život. 
Da li nas Facebook čini manje usamljenim ili se osećamo još gore kada nam na feedu iskoči koliko savršene (virtuelne) živote žive naši prijatelji? Kakav je efekakt toga na nas i kako izgleda terapija za zavisnike od društvenih mreža? Njujorška novinarka pisala je šta je naučila nakon 12 nedelja profesionalne terapije, a bloger iz Hrvatske Željko Riha otišao je korak dalje i opsao kako preživeti u divljini - 3 dana bez signala. Pisala sam i ja šta je to napredni nivo zavisnosti od društvenih mreža. Ako te generalno zanima tema zavisnosti od interneta potraži dokumentarac Web Junkie.
VIDEO NEDELJE: Nedavno sam na Youtubeu naletela na naučno-obrazovnu emisiju "Otkrića bez granica" koje se garantovano sećaš ako si rođen(a) osamdesetih. Neko ih je prebacio sa VHS kaseta! Posebno me je razgalilo kada sam se prisetila ko je sinhronizovao. Izdvojila sam epizodu o kompjuterima, interesantno je čuti šta se o njima govorilo 30 godina.
Ne znam tebe, ali mene veoma iznervira kada vidim da neko čačka telefon tokom vožnje. Nisu svesni koliko je to opasno?! TJ Evarts je prevashodno misleći na mlade izumeo navlaku koja će vozače opominjati kada ne drže obe ruke na volanu.     
Kako će izgledati hotel budućnosti? Ploviće sam, energiju će crpeti iz talasa i sunca, a moćiće i da menja oblik u zavisnosti od okeanskih struja. Tako ga je bar projektovao italijanski inženjer i arhitekta Gianluca Santosuosso. Prilično futuristički i grandiozno.

Postoji bezbroj načina da (po)kažemo svom biću "volim te", ali mnogi od nas to ne rade. Znam da ste zauzeti, previše poslova i obaveza, znam da možda i ne znate, da nikada do sada niste to radili ali prethodno znanje i nije potrebno. Potrebno je samo da želite,  jer ljubav se ne podrazumeva. Sve što treba da uradite jeste da počnete.

1. Pripremite omiljeni jutarnji napitak i izdvojte vreme samo za sebe, svoje misli bez korišćenja interneta, televizije, telefona, novina. Izdvojte vreme gde ćete gledati kroz prozor, uživati u mirisu tek skuvane kafe ili pak, zapisati svoje snove ili ono što biste voleli da ostvarite.

2. Pohvalite svoje biće. Sigurno da postoji mnogo stvari koje radite dobro, zato pohvalite svoje sposobnosti. Sigurno da posedujete određene vrline i osobine. Nabrojte ih i izrazite verbalno sebi priznanje što baš vi posedujete te osobine i vrline.

3. Izrazite ljubav verbalno svom biću.  Ukoliko ne znate kako, prizovite u misli određenu situaciju u kojoj je neko vama, ili ste vi nekome izrazili ljubav. Zatim, možete koristiti ogledalo, izrazite sebi ljubav koristeći slične ili iste izraze kojih ste se prisetili. Dajte sebi vremena da stvorite određene rečenice koje će izražavati samoljubav. Znajte da je u početku sasvim normalno da ne "osećate" da su te rečenice istinski vaše, ali nemojte odustati. Vremenom će se taj osećaj promeniti.

4. Tražite od drugih da vas pohvale, da izraze svoje pozitivno mišljenje o vama, onome što radite, što ste postigli, napravili, što planirate. Kada tražimo od drugih pohvalu to ne znači da je iznuđujemo, to znači da smo svesni svojih  pozitivnih osobina, postignuća. To znači da smo spremni i otvoreni da saslušamo, rastemo i menjamo se, uvažimo tuđe mišljenje, budemo tu. To znači da omogućavamo sebi još izvora koji će nam pokazati ljubav, to znači da poštujemo i volimo sebe. Zato odbacite strah, stid i zatražite ono što vam pripada. 

5. Prihvatite sve pohvale, čak i onda kada možda ne verujete u njih. Sačuvajte ih u svojoj memoriji i koristite svakodnevno. 

Ljubav je odnos, u ovom slučaju odnos nas i našeg bića. Zato budite aktivni u ovom dragocenom odnosu, izrazite ljubav sebi svakodnevno, minimum 21 dan i svedočite promeni svog raspoloženja, svedočite promeni slike koju imate o sebi. Počnite i javite mi utiske!

Tijana Turudić, psihoterapeut savetnik i trener asertivnosti 
Copyright © 2016 alex5rovski, All rights reserved.