Copy
Kako kamenje preživljava svaku revoluciju i koliko je snalažnjivost na ceni?
Pregledaj arhivu.
Pogledaj u  browseru
Zdravo!

Pripremala sam ovaj newsletter u Zrenjaninu tokom Webiz konferencije o poslovnoj primeni interneta, što ćete i primetiti po delu sadržaja koji sam odabrala (ne ustručavajte se da mi pošaljete mejl: Alex, malo si preterala!), a još sam pod utiskom predavanja Ivana Stankovića.
Posebno vam skrećem pažnju na članak o hakerima iz Angole, jer koliko god vam se tema činila dalekom zapravo je priča o snalažljivosti.

Ukoliko čitate ovaj mejl istog dana kada je poslat (27. mart) onda vam želim srećan Svetski dan pozorišta i imate li nameru da ga obeležite preporučujem da to učinite gledanjem fenomenalne predstave "Voz". Koliko je ona vredna pažnje bolje od mene verujem da će vas ubediti ovo gostovanje Brajovića i Trifunovića kod Zorana Kesića.
BONUS za sve ljubitelje "Ratova zvezda" - da li ste spazili Star Wars arhitekturu u Beogradu? Mirko jeste i postao je globani hit.


Da ne dužim, imate još toga za pročtati... Želim vam uspešnu nedelju uz dobro poznatu pesmu, ali u izvođenju jednog sasvim posebnog muzičara.
Budite dobro!
Aleksandra
FOTO NEDELJE: Dok s nestrpljenjem čekamo kraj rekonstrukcije Golubačkog grada (pogledajte i ovu video reportažu!) prisetite se ostalih najlepših tvrđava na teritoriji Srbije. Možda vam bude inspiracija za izlet.
Kada želiš da obeležiš istorijski momenat u državi koga zoveš na opštenarodno veselje? Stonsi preživljavaju sve revolucije! Sami ćete već shvatiti vezu između njihovog nastupa u Pragu 1990. i u Havani pre nekoliko dana.
Većina ljudi ima negativan stav o ženama ošišanim "na keca". Kol je navela 10 razloga zašto bi svaka žena makar jednom u životu trebalo da obrije glavu. Druga perspektiva.
VIDEO NEDELJE: Naslanjajući se na ideju Google Cardboard Pančevac Miodrag Ristić i tim njegove štamparije napravio je jednostavnije i pristupačnije kartonske naočare za virtuelnu realnost. Pričala sam s njim i probala naočare. Zabavno i zarazno!
Sledeća industrijska revolucija biće Internet of Things, zato se pripremite na vreme. Ako do sada niste imali iskustva sa Online učenjem počnite od ovog besplatnog kursa, a zatim izaberite nešto u skladu sa interesovanjima.
Znate li šta je Teorija velike nužde? Evo prilike da u praksi to saznate. Wikimedia i Facebook su u Angoli omogućili besplatan pristup njihovim sajtovima, što su tamošnji hakeri znalački iskoristili. Sada su "velikani" u dilemi da li je ljudski da zažmure na ovu pirateriju. Saznajte detalje.
TOP 3 je ovoga puta u malo drugačijoj formi. Moju dragu drugaricu Tanju stavila sam na muke molbom da izdvoji najzanimljivija mesta u Stokholmu, jer kaže da joj se 300 slika vrtelo pred očima. Ali junački se snašla! 

Gde god da putujem želim da se osećam kao kod kuće. Tako da JA kao expat (trenutno vrlo popularna reč u Skandinaviji) glumim domicilnost i u Stokholmu. Zato bih preporučila, ukoliko vam je takav nacin upoznavanja grada po volji, šetnju kroz Gamla Stan - stari deo grada, svojstven svim pomorskim gradovima, uskih, tajanstvenih uličica - i
kraljičinu ulicu Drottninggatan. Uporediću je sa Knez Mihailovom, mada je dužina drastično veća. Ima svega i svačega za videti, uslikati, a bogami i kupiti.
Gamla Stan ima dusu, naše, pa recimo Skadarlije. Sa
Nobelovim muzejom.
I mirisom vrućih vafli. Uvek kupim vruće vafle, nekad sa sladoledom, nekad bez, kad idem u obilazak, prvog muzeja na otvorenom u Švedskoj,
Skansena. Najidealnije je sesti u hop on - hop off brodić i pritom obici i  Grona Lund, zabavni park.
Pogled je predivan, a švedska istorija na dohvat ruke.
Moj omiljeni kutak je i
Fotografiska, švedski muzej fotografije. Interesantna građevina, za koju sam, pre no sam je upoznala, mislila da je fabrika.
Ima previše mesta za uživanje. Kafanicu, u kojoj sam našla divan hrvatski Plavac, su nažalost zatvorili, ali često se družim sa ostalim expatima u
kafani Carmen, gde je inače jeftino pivo, a pomfrit najbolji u gradu. Naravno, u blizini je i malo fensiji Exit, ako ste više raspoloženi za a’ la carte varijantu.
 Oba mesta su na Soderu, koji bih uporedila sa beogradskim Dorćolom. U potrazi za beogradskim splavovima jedinu adekvatnu zamenu sam nasla na Tajlandskom brodu, Thaiboat. Mesto sa veštačkom plazicom, a zimi i lažnim suncem i ne tako lošim prolećnim rolnicama.
Tu je i Sodra Teatern, jos jedno mesto sa odličnim pogledom i publikom koja voli da sluša sevdalinke i srpski pop.
Uz nadu da ćete uskoro posetiti Stokholm i ova mesta, kao i da ovaj brzinski osvrt može biti od koristi preporučujem što više šetnje. Možda, kao i ja, naletite i na kraljevsku porodicu. U svakom slučaju, romantiku ne možete propustiti!

Koliko puta ste do sad otišli na kafu sa nekom prijateljem/prijateljicom samo zato što je ona tako želela? Koliko puta ste do sada učinili nešto samo zato što je to neko tražio od vas? Koliko puta ste do sada stavili nekog ispred sebe? Koliko puta niste završili ono što ste vi radili, jer ste pozvani da uradite nešto za bližnju osobu? Koliko puta ste se osećali nezadovoljno nakon svih ovakvih situacija? Koliko puta niste rekli NE?
Ukoliko dok čitate sve ovo navedeno ne možete ni sami da se setite  koliko puta ste uradili nešto za druge, verovatno da imate problem da kažete NE, jer se sve navedeno svodi na ne izražavanje NE
Neke osobe provedu veći deo života dok ne otkriju da je moć u njima. Moć da se zauzmu za sebe u svim situacijama, naročito u onim koje su neprijatne. Zauzeti se za sebe je sposobnost koja se nauči. Potrebno je određeno vreme, naravno, da se usvoji novi način razmišljanja, ali je moguće postići promenu. Može biti teško, neprijatno ali ne i nemoguće.
Različiti su razlozi zašto nismo govorili NE na određene zahteve. Većina nas nije naučena da kaže NE, jer se u našoj kulturi visoko ceni da se “bude dobar”, jer je važno da drugi vide kako su deca dobra, nije lepo odbiti nekoga i dr. Koji god da je razlog on ne treba i ne sme da bude jači od našeg ličnog razloga, kojim mi sebe štitimo. 
Potrebno je da sebi damo dozvolu da pojedinim osobama , okolnostima kažemo NE i da budemo dosledni.
Naše iskustvo govorenja NE može biti neprijatno. No, ipak sloboda koju dobijemo na kraju je neprocenjiva. Važno je da znamo i budemo svesni da kada govorimo NE drugima mi govorimo DA sebi, svom biću. Govorimo DA svom kreiranju vremena. Tek kad spoznamo koliko je divno osoboditi se od okova drugih, mi počinjemo da slobodno koračamo. 
Naravno,  potrebno je da budemo svesni da smo mi ti koji su druge navikli da budemo tu 24 časa. Da smo se tako ponašali jer nismo smeli ili nismo znali drugačije. Da drugi, obzirom na to da im to odgovara, ne bi ništa menjali. Stoga, u našim rukama su čarobne makazice koje presecaju te nevidljive okove i pružaju nam potpuno novo iskustvo, zadovoljstvo.
Na nama je izbor, odgovornost. Može biti neprijatno iskustvo. No, ipak sloboda koju dobijemo na kraju je neprocenjiva.
U nekim slučajevima neprijatnost neće ni prestati. Dobrobit jeste da vremenom postajemo sve veštiji u govorenju NE i povećavamo sopstveno zadovoljstvo. Uz neprijatnost je dobro da se pripremimo da će pojedine osobe izaći iz našeg života. Razlog jeste što neće svima odgovarati naše novo ponašanje onako kao staro.
Sada možete razmisliti o situacijama gde se ne zauzimate istinski za sebe. Zapitajte sebe koji je stvarni razlog što je to tako? 
Ukoliko želite da to promenite, znajte da promena ide od vas. Promena će se desiti onog momenta kada vi izaberete da pretrpite neprijatnost u korist vašeg dugoročnog zadovoljstva.
Ono što može da vam olakša process promene jeste navođenje vaših dobrobiti kada odbijate zahtev. Takođe možete smisliti neke rečenice koje bi vam pomogle da se zauzmete za sebe. 
S ljubavlju,
Tijana
Copyright © 2016 alex5rovski, All rights reserved.