Copy
Suviše ste zauzeti da obratite pažnju na život?
Newsletter arhiva.
View this email in your browser
Zdravo!

Umesto muzike danas vam za početak preporučujem da pogledate ovaj (muzički) video koji će vas sigurna sam razgaliti. Mene jeste, baš.
Imate previše obaveza i ne stižete da pročitate sve izdvojeno u ovom newsletteru, uprkos tome što vas teme privlače? Pročitajte makar članak "Suviše zauzet da obrati pažnju na život".
Bila bi šteta da propustite i dva teksta napravljena specijalno za ovu priliku: Sanja Vrzić je u susret Webiz konferenciji preporučila mesta koja treba da obiđete kada posetite Zrenjanin, a Tijana Turudić je pisala o prihvatanju kritike. Sve vas to čeka u nastavku.
A ono što vas čeka, i zbog čega sam naglasila da požurite s čitanjem ovog mejla, je Ne propusti... newsletter specijal. On će u vašem Inboxu biti 8. marta i priređujem ga u znak zahvalnosti svima onima koje su se (iz)borile za ekonomska, socijalna i politička prava žena.
Spremam i poklončiće, da ujedno proslavimo i moj jubilarni 10. newsletter. Ovaj koji upravo sada čitate!
Možete da mi čestitate tako što ćete poslati prijateljima newsletter i preporučiti im da se na njega prijave. Naredne nedelje vas takođe čeka jedan specijal, ali o tome - kada dođe vreme.
Budite dobro!
Aleksandra
FOTO NEDELJE: Narodski rečeno "odlepila sam" kada sam videla ove fotografije 7 vidikovaca Srbije od kojih zastaje dah. Ipak, moj favorit je Banjska stena odakle "puca" pogled na smaragdno jezero Perućac.
Uprkos tome što su ga mnogi proglasili mrtvim, statistika iz 2015. pokazuje da prosečan zaposleni nedeljno provede 30 sati proveravajići poštu i odgovarajući na mejlove. Isprobajte ovih  6 saveta da ukrotite vaš prenatrpan e-mail.
Postoji mnogo toga mističnog u vezi sa Nikolom Teslom i isto toliko naklapanja o njegovom životu. To me je nagnalo da posle  autobiografije pročitam i neke od malobrojnih intervjua koje je davao krajem XIX veka, a u kojima je pričao ne samo o pronalascima već o sebi. 

TOP 3 lokacije koje ne treba da propustite kada posetite Zrenjanin izdvojila je kustoskinja Narodnog muzeja u ovom gradu Sanja Vrzić.

1. Narodni muzej Zrenjanin. Obilaskom muzeja imate priliku da sagledate bogato nasleđe srednjeg Banata iz oblasti prirode, arheologije, etnologije, umetnosti i istorije, što svakako menja način na koji možete doživeti grad. Koračajući kroz Muzej proći ćete kroz enterijere gradskih i seoskih kuća, galeriju radova velikobečkerečkih i zrenjaninskih slikara, videti tvrđavske puške od kojih svaka teži više od 14 kilograma, možete zaviriti u legat Uroša Predića, pogledati nakit iz praistorije i srednjeg veka, kao i još mnoštvo zanimljivih i lepih predmeta. Za ljubitelje novih tehnologija postoji i vodič kroz muzej instaliran na tablet uređajima.

2.
Šetnja kroz staro jezgro grada gde se nalaze Gradska kuća nekadašnja Županijska palata, Katolička crkva, zgrada pozorišta "Toša Jovanović" koja je zbog specifične arhitekture, očuvanosti i bogate istorije uvrštena u Evropsku rutu istorijskih teatara. 
Iza Gradske kuće nalazi se prelepa Gradska bašta, vrt u centru grada u kojem se može predahnuti. Zatim šetnju možete nastaviti glavnom ulicom u kojoj se nalaze prodavnice, kafići, poslastičarnice i pored divnih građavina iz XIX veka i po koja ne tako divna i zapuštena zgrada. U skladu sa ovom šetnjom preporučujem još jednu (rezultat saradnje bračnog para Dragana i Bojan Kojčić) koja će vam predstaviti
Zrenjanin kroz prelepa zdanja u stilu secesije.

3.
Kaštel i Carska bara. Na samo nekoliko km od grada nalazi se, nedavno renoviran, dvorac Kaštel, građen u engleskom stilu koji je podigla porodica Lazar, a na čijem je svečanom otvaranju 1820. svirao Franc List! Divno mesto sa prelepim parkom. Nedaleko od Kaštela, ljubitelji prirode mogu zakoračiti na brod i obići Carsku baru. Rezervat prirode sa 250 vrsta ptica predstavlja oazu prirode između Begeja i Tise.
Već godinam sam svaki put kada se vidimo nagovarala Aleksu da pokrene svoj blog o putovanjima, jer je dosta toga obišao u Evropi i ima specifičan stil pisanja. Konačno je to učinio i nadenuo svom blogu ime Antistarleta. Ima i objašnjenje
Najavljeno je snimanje filma "Čuvari formule", inspirisano zataškanom havarijom u Institutu Vinča i požrtvovanjem običnih ljudi.
U prethodnim nedeljama imali smo priliku da se upoznamo sa pojmom ljubav prema sebi, samoodgovornošću, kao i zašto je važno da saslušamo sagovornika. U današnjoj lekciji Probudi ljubav u sebi akcenat jeste na kombinovanju svega što smo do sada naučili sa kritikovanjem.

Šta je uopšte kritika? 
Kritika jeste zahtev za promenu ponašanja, mišljenja, 
koje nam se ne dopada, koje mi ne odobravamo.

Niko od nas složićete se ne voli kritiku, i to je u redu. Ne volimo je jer ona izaziva neprijatnost, što jeste njen cilj. Međutim, nije uopšte potrebno da je volimo, nego je potrebno da je pravilno koristimo.
Stoga poželjno je da se fokusiramo na ono naše ponašanje, mišljenje, koje je dobro a da ono ponašanje i mišljenje za koje procenjujemo da nije u redu, nastojimo da ga promenimo bez upotrebe kritike koja nije pravilna-konstruktivna. 

Šta je onda pravilna - konstruktivna kritika? 
  • To je ona kritika koje se odnosi isključivo na ponašanje osobe, koja je rečena u pravo vreme, na pravom mestu uz poštovanje sagovornika. 
  • Kada je reč o nama samima, onda je to kritika koju mi upućujemo sebi, s tim da poštujemo svoje biće.

Zato je vaš ovonedeljni zadatak  da slušate:
  • na koji način se obraćate sebi kada se kritikujete
  • na koji način se obraćate drugima kada ih kritikujete;
  • na koji način se drugi obraćaju vama kada vas kritikuju.
Slušanje će vam pomoći da uvidite kako se zaista ponašate prema sebi, kako se ponašate drugima, kako se drugi ponašaju prema vama. 
Kada kritikujete veoma važno je da ne koristite reči kao što su: debilu, idiote, kretenu, budalo, ćurko, prase, reterdirani/a, majmune, konju i dr. reči koje osporavaju nečije biće, nečiju inteligenciju. Ovakvim ponašanjem mi ne ukazujemo poštovanje ni sebi, ni drugima. 

Ukoliko imate poteškoće sa tim da izrazite kritiku, možete pre nego je izrazite napisati na papir (možete samo razmišljati na temu):
  • šta je ono što se vama ne dopada u ponašanju neke osobe, ili vas;
  • koji je vaš predlog za promenu ponašanja;

Kada ste napisali ono što vas remeti, potrebno je da pažnju usmerite na:
  • ono što je dobro kod vas, ukoliko se kritika odnosi na vas;
  • ono što je dobro kod osobe kojoj planirate da uputite kritku.

Sada kada imate u vidu šta je ono što biste volelei da promenite, kao i šta je ono što poštujete, što vam se dopada vreme je da izrazite kritiku.
Ukoliko vam je neprijatno, uvod u kritiku upravo možete početi sa: 
“Neprijatno mi je veoma…”
“Veoma te cenim i volim, zaista mi je neprijatno ali..” 
“Ne volim ovakve situacije, no, voleo/la bih da ti saopštim..”

 
Ne zaboravite da uvek unesete malo ljubavi u kritiku,
kako bi je drugi lakše prihvatili, kako bi je mi lakše prihvatili.

Budite slobodni da šaljete vaša pitanja i utiske na mejl turudict@yahoo.com
S ljubavlju,

Tijana 
Copyright © 2016 alex5rovski, All rights reserved.