Copy
O stidljivosti, ciljevima, letu, muzejima, strahu od nepoznatog...
Pogledajte arhivu.
View this email in your browser


Nadam se da ste se udobno smestili i uzeli svoje omiljeno piće. Ukoliko niste, a dopuštate sebi da ponekad preterate evo nekoliko savršenih predloga. Mada nisam sigurna šta od ovih šejkova bih se usudila da probam, za razliku od toga što sam bila dovoljno avanturista (tako su bar drugi okarakterisali) da odem na večeru sa 5 meni potpunih neznanaca o čemu sam pisala na svom blogu.

To je bila inspiracija
Tijani, mojoj saradnici na newsletteru, da napiše kraću priču o zoni komfora i ona vas standardno čeka na kraju mejla. 

U rubrici TOP 3 je ovoga puta predlog muzeja u Srbiji koje treba da posetite. Njih je izdvojila istoričarka umetnosti Tamara Ognjević.

Pre nekoliko dana preminuo je Glenn Frey, gitariste Eaglesa i autor kultne pesme "Hotel California". Rizikujući da budem kliše napravila sam playlistu sa nekoliko zanimljivih izvođenja ove numere. Sigurna sam da će vam prijati da slušate dok čitate tekstove koje sam izdvojila za ovu sedmicu.
Želim vam lep dan.
Aleksandra
FOTO NEDELJE: Možda ste na prvi pogled pomislili da je ovo prizor iz SAD, ali zapravo je u pitanju najbogatije selo u Kini - Huaxi ili farmersko selo, koje se razvilo u poslednjih 50 godina i bili su kapitalisti pre nego što je to bilo moderno u toj državi. Uzimaju ih za primer.  
Od ruskog princa i njujorške opere do lica koje mnogi prepoznaju i dan danas, ali kao uzorak na tapetama. Romantična priča o siročetu koje se uspinje društvenim lestvicama zahvaljujući lepoti i pomalo talentu. 
Još jedna priča o fotografijama ovoga puta savremenim i to kako je njujorški fotograf ipak našao simpatičan način da ovekoveči devojke koje se stide da stanu pred objektiv. Može da vam bude inspiracija ako imate isti problem.
TOP 3 muzeja u Srbiji preporučuje istoričarka umetnosti Tamara Ognjević, direktorka Artis Centra i podpredsednica Nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja (ICOM):

Moram da napomenem da Srbija ima preko 140 muzeja od čega samo Beograd ima skoro 50. Ovo je bio izuzetno težak zadatak jer na ovu svedenu listu nije ušlo najmanje 20 muzeja koje zaista volim i kojima se ja lično rado vraćam. Ključni kriterijum pri izboru su bili originalni program i kvalitetna stručna vođenja.

1.
Muzej Afričke umetnosti u Beogradu ~ zato što su u svakom pogledu zanimljivi. Od neobičnih, nesvakidašnjih zbirki do fantastičnih pratećih programa (igrajte Mankalu, učite Svahili jezik, pravite afričke lutke). Odlazak u ovaj muzej je ravan odlasku na egzotično putovanje u dobrom društvu. Osim toga humani su ~ jedini su muzej prema mojim saznanjima koji se ovih dana bavi migrantima.

2.
Galerija Matice srpske i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu su za mene dve neodvojive muzejske kuće. Pored izvanrednih stalnih postavki barokne i moderne umetnosti imaju izuzetne programe koji uključuju zanimljiva predavanja, koncerte, promocije knjiga. Takođe, imaju i vrhunsko kustosko vođenje. Pravo su mesto za sve one koje interesuje kulturna i istorija umetnosti od 17. do sredine 20. veka. Dodatno ih preporučuje činjenica da su jedinstvenim memorandumom povezali sve novosadske muzeje u cilju zajedničkog otvaranja prema publici.

3.
Narodni muzej u Zaječaru i arheološki kompleks Feliks Romulijana su pravo mesto za ljubitelje antike spremne da uživaju u fantastičnom vođenju kroz kompleks utvrđene palate jednog od najznačajnijih vladara poznog rimskog sveta Gaja Galerija Valerija, koji je rođen na tlu Srbije. Od nedavno imaju i hologramsku prezentaciju, a inače su poznati po inovativnom pristupu baštini i sjajnom vođenju. U ovom trenutku je nesporno da su lideri u receptivnom kulturnom turizmu.
Through the waters of Thailand (4K)
VIDEO NEDELJE: Da vas ne bih opterećivala istorijskim dokumentarcima koje gledam na Youtubeu (pišite ako vas zanima da i to podelim) puštam vas da uživate u super novom videu sa Tajlanda. Tamo gde je sad leto...
Nemojte da žalite vreme da pročitate tekst blogera Marka Mansona o ciljevima i ne zaboravite da je znanje najbolja investicija za budućnost, jer ono nikada ne napušta.
Savremenoj mladeži se zamera "samoljublje bez pokrića". Da li je narcizam koristan po naše zdravlje pisala je dr Stanislava Popov. 
Tek onda kada dozvolimo sebi da se upustimo u nepoznato, upoznćemo sopstvenu snagu, sopstvene potencijale i sposobnosti koji  nas mogu odvesti gde god da poželimo.

Sve dok sebe ograničavamo mislima da ne možemo, da nećemo uspeti, da nije to za nas, upravo ćemo činiti sve da sebe sputamo.

Dobar način da upoznate sebe i otkrijete svoje sposobnosti, jeste da se upustite u nove situacije, koje zahtevaju izlazak iz vaše zone komfora.

Hrabrost je da i pored straha koji osećamo u datom momentu, napravimo iskorak  u nepoznato i dozvolimo sebi izlazak iz zone komfora, gde je sve ušuškano, nama sigurno, već dobro poznato.

 
Tijana Turudić, trener asertivnosti i emocionalne pismenosti
Copyright © 2016 alex5rovski, All rights reserved.