Copy
Važne lekcije iz života i kreativnosti tema su jubilarnog 40. izdanja Ne propusti... newslettera 
Newsletter archive
View this email in your browser
Zdravo!

Dezodorans za tinejdžere bio je inspiracija za najpoznatiju pesmu kultnog sastava Nirvana, objavljenu pre ravno 25 godina. Mnogi muzičari su je kasnije izvodili.

Inspiracija je svuda oko nas, ali preduslov za to je da kroz život koračamo širom otvorenih očiju i uma. Baš tako sam i birala priče koje vas čekaju u nastavku mejla. Ako su vam se dopale, podelite ih sa makar jednom osobom za koju znate da bi joj se takođe svidele.

Obratite pažnju i na knjigu koju vam preporučijem i zajedno sa Finesom darujem. Za mene je bila pravo otkrovenje.

 
Želim vam fantastičan dan!
@alex5rovski
🎶PLAY: Nirvana uživo 🎶
FOTO NEDELJE: Cvetni trabant jedan od skrivenih Beograda. Nema onog ko je pored njega prošao, a da nije razvukao širok osmeh na lice i znatiželjno ga osmotrio . Ovaj vračarski lepotan je trenutno "maneken"  i inspirator u akciji u kojoj može da učestvuje svaki Beograđanin koji ima super ideju kako da svoj kvart učini boljim mestom za život. Saznajte detalje.

Fusnota: Minja Bogavac

Ovog meseca moja blog rubrika Fusnota je u video formi i pred vama je pilot epizoda, tako da bih volela da mi javite mišljenje. Pogledajte razgovor sa dramaturškinjom Minjom Bogavac u kome sam je pitala: Kako se bori protiv kreativne krize? Šta bi poručila 19-godišnjoj sebi? Čime bi mladi trebalo da se bave, a da ne brinu za budućnost?

Kako je savršenstvo povezano sa odbijanjem


Da li smo sami sebe uverili da nismo sposobni da postignemo maksimalni uspeh zbog toga što svoje zadatke ne obavljamo savršeno?

Zig Ziglar, svetski poznati profesionalni govornik, kaže:
"Neuspeh nije ličnost, to je samo događaj.”

I kakve to veze ima sa odbijanjem? U suštini su čvrsto vezani i objasniću kako.

Većina nas slušala je kojekakve negativnosti dok smo odrastali. Možda smo stekli predrasude, odnegovali samozadovoljstvo i najverovatnije naučili da strahujemo od odbijanja. Većina nas naučila je da su neki ljudi jednostavno bolji od nas i da se tu ništa ne može promeniti.

Možda ste to i sami shvatili nakon što su se svi vaši pokušaji da budete ravnopravni i prihvaćeni tužno izjalovili. Dočekali su vas samo podsmeh i iskljušenje iz grupe. Tako ste ostali potpuno sami dok je vaše samopoštovanje postalo još manje.

Upoređivanja i presude samo su povredile vaš osećaj sopstvene vrednosti.

___________ KNJIGE NA POKLON___________
Ovo je samo jedna od važnih poruka knjige "Odbojte me to volim" koja vas podstiče da odbijanje pretvorite u motivaciju i lični napredak. Moje otkrovenje meseca i knjiga koju vam preporučujem da pročitate. I ne samo to! Finesa edukativni centar će pokloniti po primerak knjige dvema osobama koje danas (25. 9.) odgovore na ovaj mejl i pošalju mi video klip (govor, isečak iz filma, intervju...) koji je njih snažno inspirisao da istraju i budu uporni.
* giveaway važi samo za Srbiju

3 lekcije čoveka koji je preživeo pad aviona 


Tri minuta nakon uzletanja jato ptica je udarilo u motor putničkog aviona. Pilot ga je usmerio na reku i PAF! Sleteo je u reku. Spasao je 155 života.

O čudu koje se pre 7 godina zbilo na njujorškoj reci i glavnom heroju Klint Istvud je nedavno snimio film. On je trenutno u bioskopima, zbog čega sa vama delim još jednu stranu te priče - iz ugla putnika, šta je Ric Elias tog dana naučio o sebi.

1.
Ne odlažite
Sve se menja u trenutku. Imamo listu planova, stvari koje želimo da uradimo u životu i pomislio sam na sve ljude koje sam želeo da kontaktiram, a nisam, sve nesporazume koje sam želeo da izgladim, sve što sam želeo da iskusim ali nikad nisam. Dok sam kasnije mislio o tome, smislio sam jednu izreku, a to je "Skupljam loša vina". Jer ako je vino spremno i osoba je tu, otvaram flašu. Više ništa u životu ne želim da odgađam. I hitnost, ta svrha mi je zaista promenila život.

2.
Ne trudite se da budete u pravu, već srećni
Tokom svog života i grešaka, pokušavam da postanem bolji u svemu. I u mojoj čovečnosti dozvolio sam svom egu da se ispolji. Zažalio sam zbog vremena koje sam protraćio na stvari koje nisu bile važne sa ljudima koji su važni. Pomislio sam na svoj odnos sa ženom, prijateljima, ljudima. Kasnije, dok sam o tome mislio, odlučio sam da eliminišem negativnu energiju iz života. Nije savršeno, ali je mnogo bolje. Dve godine se nisam posvađao sa ženom. Osećaj je sjajan. Više se ne trudim da budem u pravu; biram da budem srećan.

3.
Volite život
Treća stvar koju sam shvatio - i to dok vaš mentalni sat otkucava "15, 14, 13". Govorim, "Molim te, eksplodiraj". Ne želim da se ovo raspadne na 20 delova kao što viđate u onim dokumentarcima. I dok se spuštamo, imam osećaj da, vau, umiranje nije strašno! Kao da se za to pripremamo čitavog života. Ali bilo je veoma tužno. Nisam želeo da umrem; volim svoj život. A ta tuga je zaista istakla jednu misao, a to je da želim samo jedno. Želim da vidim kako moja deca odrastaju. Oko mesec dana kasnije, išao sam na ćerkin nastup - đak prvak, nema baš dara za umetnost... ... još uvek. Suze mi se kotrljaju niz lice, plačem kao dete. Imalo je toliko smisla. U tom trenutku sam shvatio, povezujući te dve tačke, da je jedina stvar koja mi je u životu važna to da budem dobar otac. Iznad svega, iznad svega, jedini cilj koji u životu imam jeste da budem dobar otac.

Napušteni dragulj Dunava


Mogao bi da bude srpski San Trope, a neopravdano je skrajnut sa velikih turističkih mapa. Ovako izgleda život u mestu u koje poštar dolazi jednom nedeljno, a na ulicama usred dana gotovo da nema žive duše. I seoska škola se zatvara.

Događaji koje ne treba da propustite 


- 56. Oktobarski salon "Ljubavni zanos"
- Predstave "Voz" i "Julije Cezar" (ja sam gledala više puta)
- Mjuzikl "Tajna Crne ruke" (premijera u Bg i NS)
- Trening Marka Burazora Govor tela u muško-ženskim odnosima
- Besplatno predavanje Emotional Gates Therapy
- BeGeVege Festival

Super caka!


Znam da će se svi koji nose narukvice oduševiti ovom forom. Eto meni nikada nije palo na pamet da se pripomognem spajalicom, pa zato ovaj gif delim sa vama. Ima još jedan trik kako da sami sebi zakopčate narukvucu - selotejp!
Svako naše ponašanje ima određene posledice. Ne može nas nešto da "uhvati" ili da "uvuče" u nešto, ukoliko mi jednim delom sebe nismo pristali na to. Zato je važno da budemo svesni svoje odgovornosti u svakodnevnom životu, kako bi manje bili "ulovljeni" a više otvoreni i spremni da se zauzmemo za sebe.
Tijana Turudićpsihoterapeut, trener asertivnosti i emocionalne pismenosti 
Copyright © 2016 alex5rovski, All rights reserved.