Copy
Sav taj balans, sedenje je novo pušenje, gedžeti za kreativnost i knjige za ovo leto.
Newsletter archive
View this email in your browser

Zdravo!


Nedavno sam pričala sa jednim vrlo obrazovanim i uspešnim čovekom i kaže mi: život se ne razlikuje od planiranja godišnjeg odmora. Znaš na kojoj destinaciji ćeš se osećati prijatno, istovremeno procenjuješ svoje realne mogućnosti, i onda kreneš da smišljaš kako da do željene destinacije stigneš, šta ti je sve potrebno, koliko vremena treba da putuješ, šta sve treba da poneseš... kada je negde zastoj na putu i opet nastaviš tamo gde si krenuo. Samo što je ljudima lako da isplaniraju odmor, ali život nije i malo ko se uhvati u koštac s tim.

Mejl koji čitate pripremala sam između dva putovanja. Jedno sam planirala nedeljama i bilo je mnooogo bolje nego što sam očekivala. Ali, ukoliko me već ne pratite na društvenim mrežama, onda ćete narednih dana o tome gledati i čitati na mom blogu.

Do tada... Uživajte u ovonedeljnim preporukama za čitanje i gledanje. I naravno, nisam zaboravila
dobru muziku :)
Budite dobro!
Aleksandra
FOTO NEDELJE: Dela ljudskih ruku sve više štete prirodi, međutim jedan umetnik je odlučio da joj vrati dug. Džejsonove skulpture će vas oduševiti!
Moja omiljena istoričarka umetnosti Tamara Ognjević vodi interesantnu turu kroz Beograd tokom koje na jedinstven način predstavlja značajne žene srpske prestonice. To me je inspirisalo da sa vama podelim priču o 6 najuticajnijih vladarki u istoriji Srbije.
Životna priča koja jednostavno morate da znate. Sarini roditelji bili su robovi, ona je bila pralja koja radi za 1,5 dolara dnevno. Ulažući u svoje znanje postala je prva milionerka u Americi. Nije imala "pedigre", ali je imala osećaj za biznis i to je radila pošteno. 
TOP3 knjige koje treba da pročitate ovog leta sam ja odabrala. I ovo je praktično tizer za tekst koji vas uskoro čeka na mom blogu, a biće više knjiga ;) 

1.
Lean In - Šeril Sandberg. Pisala ju je jedna od najuticajnijih žena u svetu biznisa, operativna direktorka Facebooka, i izazvala je mnogo reakcija jer otvoreno govori kako ni danas u nekim sasvim običnim životnim situacijama žene nisu jednake sa muškarcima. Šeril otvoreno govori i o greškama koje je činila u poslovnom i privatnom životu, šta je iz njih naučila i ohrabruje druge žene da istraju u borbi za svoja prava i pozicije, ali i tome da mogu da balansiraju sve verzije .  

2.
Budi i ti opaki igrač - Džen Sinsero. Danas uspešna autorka i life coach koja putuje širom sveta, imala je vrlo turbulentnu mladost i upravo kroz lični primer govori kako je uspela da promeni svoj život. Nemojte da vas odbije što u opisu stoji da je ovo knjiga samopomoći, jer za razliku od brojnih koje možete pronaći na polici sa popularnom psihologijom Džen je vrlo konkretna i vrlo dobra u narativu.

3.
Pronađite svoj balans - Brajan Trejsi, Kristina Stejn. Ukoliko u stvaranju novih navika više volite sistematičan, proveren i školski pristup, onda će vam ova knjiga stručnjaka za razvoj ljudskog potencijala Brajana Trejsija i njegove ćerke najviše odgovarati. Možete s njom početi ili pak zaokružiti (zajedno sa prethodne dve knjige) rad na postizanju balansa između ličnih i profesionalnih ambicija.  

Kako balansirati između želja i obaveza? Kako uskladiti privatno i poslovno? Kako postaviti prioritete? Verujem da i sami sebi postavljate ova pitanja. Pokušala sam na njih da dam odgovor u teksu Ima li života posle pametnih telefona?

VR tehnologija sve više napreduje i pomoću nje možemo za tili čas da zavirimo na najneverovatnija mesta na planeti. Ipak, da li će to probuditi našu znatiželju ili nas ulenjiti? Imala sam priliku da "putujem" uz pomoć virtuelne realnosti.
Gary Vee at TNW Europe conference 2016
VIDEO NEDELJE: U slučaju da ga niste odmah prepoznali - ovo je Gary Vaynerchuk, serijski preduzetnik, čovek koji nesebično deli svoje znanje i glavna zvezda konferencije na kojoj sam bila prošle nedelje. Ovo su 2 ubedljivo najbolja minuta koje sam čula od njega, a primenjiva su na život svakoga od nas, gde god da živimo i čime god da se bavimo.   
Da li osećate da je vaša kancelarija dosadno mesto kome nedostaju pozitivnost i kreativna energija? Ovo je 17 gedžeta za koje tvrde da će vam promeniti (kancelarijski) život.
Znamo već da je sedenje novo pušenje. I šta možemo da (u)radimo ako smo većim delom dana prikovani za stolicu? Evo nekoliko predloga kako ostati fizički aktivan i 7 vežbi razgibavanja u kancelariji.
Onda kada ne postoji granica između našeg poslovnog života i privatnog, gubi se naš profesionalizam. Nekada čak dolazi do narušavanja odnosa u obe sfere života. Zato je izuzetno važno uspostaviti granice i ne prelaziti ih, kako bi dugoročno bili zadovoljni sa odnosima koje gradimo i poslom koji obavljamo.
Tijana Turudić, psihoterapeut, trener asertivnosti i emocionalne pismenosti 
Copyright © 2016 alex5rovski, All rights reserved.