Copy
O skrivenoj autentičnosti, zabranjenoj erotici, životu koji je inspiracija za film, Rakija Republici i trikovima za život
Pogledajte arhivu newslettera.
View this email in your browser
Zdravo!

Gledam ovaj newsletter koji sam lepo sredila i treba da ga pošaljem vama i onda shvatam da bi mu zajednički imenitelj bio baš kao i slogan aktuelnog Festa - "briše granice".
Ne morate čak ni da stavite famozni Gear VR da biste za samo nekoliko minuta iz vaše fotelje stigli od Njujorka do Pnom Pena, gde žive akteri nekih od priča na koje vam skrećem pažnju ove nedelje.
Ako ste se udobno smestili nastavite vaše surfovanje internetnom uz staru dobru i nikada prevaziđenu Enigmu.
I ne budite sebični, nego pozovite prijatelje da se prijave i uživaju u ovom nedeljnom newsletteru. Prijateljicama možete da pošaljete i ovaj GIF :)
Budite dobro do narednog čitanja i gledanja
Aleksandra
 
FOTO NEDELJE: Ovog momka levo sigurno prepoznajete. Fotografija je nastala na Mobile World Congressu i odmah je internet bio preplavljen komentarima kako je Mark blizu da ostvari plan o dominaciji planetom. 
Sigurno ćete se i vi zapitati zašto o Bobu Božiću već nije snimljen film. On je bivši bokser koji konobariše u SoHou. Pročita nekoliko knjiga nedeljno, ima godišnju pretplatu za operu, pokušao je da opljačka banku i oženio je Obaminu bivšu devojku.
Srbin i Hrvat osnovali Rakija Republiku u glavnom gradu Kambodže zvuči kao početak urnebesnog vica. Za sada je samo početak biznisa, a s obzirom na to da sam bila u Pnom Penu, imam predstavu kakva je to avantura.
Čak i u gradovima koji vrve od turista možete pronaći fenomenalne skrivene ulice, gde je skrivena autentična atmosfera. Ako maštate ili planirate u Barsu, London ili Rim, oda će vam vrlo značiti ovaj članak.
Interesantno je da, poređenja radi, pogledate šta je bilo ŠOKANTNO pre 100 godina. Ove erotske razglednice su bile zabranjene za slanje poštom i samo su diskretno prodavane. 
TOP 3 knjige koja će probuditi avanturistički duh putnika u vama preporučuje Viktor Lazić, putopisac i advokat. Upoznali smo se pre više od pet godina, u međuvremenu je izdao dve knjige i priprema treću. Zatekla sam ga u Etiopiji.

1. Mlečni put okeana - Sonja Lapatanov. Ko nije bio među vulkanima, gušterima od tri metra dužine, nije plovio burnim vodama zemlje koja više ima površine vode nego zemlje - magčine Indonezije, treba da pročita ovu knjigu, pa da se ubrzo i sam vine putevima divne balerine.
2. Katmandu - Stevan Pešić. Da postoji Fakultet Putešestvija, ova knjiga bila bi prva na spisku obavezne lektire. Putopis koliko stvarnog toliko i nadrealnog, koja svakom svojom rečenicom svedoči koliko su putovanja više od pukog kretanja, koliko je unutrašnje putovanje važno da bi uopšte imalo smisla kretati bilo kuda...
3. Afrika - Rastko Petrović. Uvek se treba vraćati klasicima, a Rastko je možda najvažniji naš klasik-putopisac, i to putopisac koji nije samo išao utabanim evropskim stazama. Hiljade kilometara po Africi proći će svako ko ovu knjigu makar samo prelista...
 
Preporuka: film na Festu, mesto za doručak i balet | IZAZOVI RADOST 16
VIDEO NEDELJE: Nova webizoda serijala Izazovi radost je drugačija od prethodnih, a to nije samo zbog moje nove frizure. Skrećem vam posebno pažnju na svoj drugi predlog. Važno je. 
"To što nešto ne voliš, ne znači da ti ne pomaže". Koliko puta ste čuli ovu rečenicu? Ne znam da li postoji tajna formula uspeha, ali pogledajte ovaj TED govor kako frustracija može da nas učini kreativnijim.
Svi mi volimo da dremnemo, ili makar imamo potrebu za tim. Ovo su neki od trikova za kvalitetnu dremku. Generalno vam skrećem pažnju na BuzzFeedBlue gde možete da pronađete zanimljive priče iz svakodnevnog života.
U današnjoj svakodnevnici veoma je veliki izazov da budemo saslušani, da nas neko sasluša. Ovonedeljna lekcija je usmerena na značaj koji treba da posvetimo slušanju, kako bismo uspostavili bolji odnos sa sobom, sa drugima. 
Svako od nas želi da bude saslušan, da ga druga strana čuje. Ponekad zaboravimo koliko je to važno, odlutamo i nismo prisutni u razgovoru sa drugima, zavedeni telefonima, tabletima, internetom. 


Pre nego što nas neko čuje, potrebno je da pokažemo da jesmo tu, da mi čujemo drugu stranu.

Smatram da je važno da se podsetimo vremena, gde smo delili zaista trenutke sa sobom, sa drugima, kada smo bili istinski tu. 

Zbog toga ćemo kroz ovu lekciju preći osnovne korake, koji će nas dovesti do toga da zaista čujemo drugu stranu. 
- Prvi korak jeste da se fokusirate na drugu stranu, na to što ona ima da kaže.
- Drugi korak jeste da aktivno slušate. Odnosno, umesto da pregledate po svom telefonu, tabletu, kompjuteru, novinama, budite prisutni u komunikaciji i to pokažite. Direktan kontakt očima i klimanje glavom su zaista dobri pokazatelji da nekoga slušate.
- Zatim, sledeći korak jeste da ponovite ono što je vaš sagovornik rekao, ukratko. Napravite mali rezime koristeći se ključnim rečima.
Izbegavajte da iznosite neprikladne komentare ili komentare koji nisu uopšte povezani sa temom.
- Osmehujte se.
- Postavite pitanja svom sagovorniku, kako biste ga podstakli da nastavi sa svojom pričom. Ovakvim ponašanjem mi ukazujemo sagovorniku da nam je interesantno, da želimo da saznamo još informacija o datoj temi.
- Nemojte prekidati sagovornika, bez obzira da li ste se u određenom trenutku setili nečeg što je povezano sa temom.
- Ukoliko zaista postoji opravdan razlog za prekid komunikacije poželjno je da se izvinite uz poštovanje sagovornika.
- Nemojte osuđivati ni rečima, ni neverbalno (mrštenje, odmahivanje glavom i dr.). Ukoliko vaš sagovornik iznosi neke informacije koje se vama ne dopadaju ili iz nekog razloga vama nisu prihvatljive imajte na umu da nije uvek u redu iznositi sve što mislimo. Naravno da to ne znači da treba  da odobravate, to samo znači da nećete najiskrenije pokazati, reći vaše istinsko mišljenje.
- Ako vam postane dosadno ili neudobno, promenite svoj položaj i ostanite u fokusu sa vašim sagovornikom.

Ukoliko želimo da budemo saslušani važno je da smo spremni da saslušamo.

Budite slobodni da šaljete svoja pitanja i utiske na mejl turudict@yahoo.com
S ljubavlju,

Tijana 
Copyright © 2016 alex5rovski, All rights reserved.